Vitaminer: Ned i vekt – trenger man tilskudd? Foto.

Vitaminer: Ned i vekt – trenger man tilskudd?

Trenger man tilskudd av vitaminer og mineraler når man skal ned i vekt?

For å gå ned i vekt må du spise og drikke færre kalorier enn kroppens kaloribehov. Enkelt, ikke sant? I teorien er det lett, men i praksis kan det være vanskelig og frustrerende å gå på diett.

Ved å telle kalorier passer du på at du spiser og drikker færre kalorier enn det kroppen trenger for å opprettholde vekten – og altså vil vekten krype nedover. Men det er vanskelig å følge med på om du får i deg tilstrekkelig av viktige næringsstoffer som kroppen behøver for å opprettholde viktige funksjoner og fungere i hverdagen. Vi er rett og slett helt avhengig av et jevnt inntak av vitaminer og mineraler for at kroppen skal fungere som normalt.

Mange føler seg slitne, slappe og ukonsentrerte under vektnedgangen. Grunnen er enkel: Kalorier er energi. Når du går i kaloriunderskudd, svarer kroppen med å spare energi og øke sultfølelsen. Lavere aktivitetsnivå og forbrenning, i tillegg til at man er mer sulten, gjør at vi rett og slett ikke føler oss helt bra. På diett kan man også få i seg for lite av enkelte vitaminer, som vil kunne forsterke ubehaget. 

Ulike dietter: Det er viktig å kompensere

Det finnes utallige dietter å velge når du vil gå ned noen kilo. Noen velger å følge ulike matplaner, andre går for periodisk faste eller et lavkarbokosthold. Uansett hvilken du velger: Når du utelukker matvarer eller spiser mindre enn et anbefalt inntak, kan det være lurt å supplere med vitaminer for å kompensere. 

Hvilke TILSKUDD kan VÆRE MEST AKTUELLE når man skal gå ned i vekt?

Har du et variert og sunt kosthold, får du mest sannsynlig i deg det du trenger. Men ved vektnedgang, kan det hende du mangler noe – og da kan et tilskudd være til god hjelp.

Det er anbefalt å ta en blodprøve hos legen for å være helt sikker på hvilke vitaminer du trenger å supplere med. Da kan du følge med på hva du trenger og ikke trenger å tilføre via kosttilskudd i løpet av vektnedgangen.

Med et lavt kaloriinntak, kan det være nyttig å ta et multivitamin for å bidra til å sikre inntaket.

GEVITA Multi inneholder hele 13 vitaminer og 9 mineraler. Tablettene er lette å svelge, og du trenger kun å ta én hver dag. Er du veganer eller vegetarianer, kan GEVITA Multi Vegan med blant annet vitamin B12 og jern hjelpe deg med å få i deg vitaminer du trenger når du skal ned i vekt.

Generelt kan det likevel være noen vitaminer som flere har nytte av å få i seg mer av under diett. Rett og slett fordi det kan være vanskelig å få i seg nok via kosten når man spiser mindre. Over tid kan man da føle seg uopplagt, trøtt eller få andre ubehag.

Jern

Jern er med i prosessen med å transportere oksygen rundt i kroppen, i tillegg til at det bidrar til normal energiomsetning og til immunforsvarets funksjon. Ved jernmangel kan man føle seg trøtt og sliten. Det er lurt å spise eller drikke noe som inneholder vitamin C når man spiser jernrik mat eller tar jerntilskudd. Det er med å øke opptaket. Du kan også velge et jerntilskudd som inneholder vitamin C, slik som GEVITA sitt jerntilskudd Hemofer. Det er anbefalt å sjekke jernlageret hos fastlegen både før, under og etter en diett, da det kun er anbefalt å ta tilskudd ved påvist behov. Spesielt de som har et ensformig kosthold, vegetarianere og kvinner i reproduktiv alder bør følge med på jernnivåene sine.

B-vitaminer

B-vitaminer består av en rekke ulike vitaminer som alle spiller en viktig rolle i næringsomsetningen i kroppen. Tiamin (B1) bidrar til kroppens energiomsetning. Riboflavin (B2) bidrar til omsetningen av jern. I tillegg reduserer det tretthet og utmattelse, sammen med niacin (B3). Pantotensyre (B5) bidrar til normal omsetning av blant annet vitamin D. B6 er viktig i prosessen med å lage røde blodlegemer og signalstoffer i nervesystemet. Biotin (B7) er med å bevare normalt sunt hår og hud. Folat (B9) bidrar blant annet, sammen med B12, til normal celledeling og dannelse av røde blodlegemer. Alle de åtte ulike B-vitaminene inngår i GEVITA Multi.

Vitamin D                                                 

Vitamin D er viktig for å opprettholde normal muskelfunksjon, og er med andre ord viktig for at du skal kunne ha et aktivt liv med mye bevegelse! I tillegg er vitamin D med å holde deg frisk og rask ved at det bidrar til at immunforsvaret fungerer som normalt.

D-vitamin kan man få i seg på 3 ulike måter:

  1. Gjennom sollys (UV-stråler)
  2. Gjennom kosten (som fet fisk, enkelte meieriprodukter, egg og grove kornprodukter)
  3. Kosttilskudd, som GEVITA Vitamin D3 10 µg

 

Huden vår danner D-vitamin når solen skinner på den, og sola er den mest effektive kilden vår til vitaminet. Her i nord er det ikke uvanlig at mange får i seg for lite D-vitamin – kanskje nettopp på grunn av at huden vår store deler av året ikke eksponeres for nok solstråler.

Siden det er så viktig med et tilstrekkelig nivå, er det fordelaktig å få sjekket nivået med en enkel blodprøve hos fastlegen. Dersom man har for lave nivåer, og ikke får i seg nok gjennom kosten, vil et kosttilskudd med vitamin D kunne øke lagrene.

Magnesium

Magnesium er med å redusere tretthet og utmattelse. I tillegg er det med å bidra til normal muskelfunksjon og energiomsetning – noe som er viktig når målet er å gå ned i vekt.

Visste du at: GEVITA har et kombinasjonstilskudd med kalsium, magnesium og vitamin D?

GEVITA Krom

Krom er et mineral som bidrar til å opprettholde et normalt blodsukkernivå. Ved et stabilt blodsukkernivå kan man oppleve mindre «søtsug».

Så: Trenger man vitamintilskudd på diett?

Under vektnedgang, som ellers, er det viktig å få i seg de næringsstoffene som trengs for at kroppens funksjoner skal fungere som normalt. Sørg for å ha et variert kosthold og kontakt fastlegen dersom du spiser svært ensformig, eller mistenker at du har en vitaminmangel.