søvnløs i sengen, hetetokter, overgangsalder

Slik takler du hetetokter i overgangsalderen

Hetetokter har blitt selve symbolet på overgangsalderen. Her er tipsene som gjør det enklere å takle.

Når menstruasjonen opphører og vi kommer i overgangsalderen er hetetokter en av de aller vanligste plagene. Hele 8 av 10 opplever dette, men hyppighet og over hvor lang tid varierer mye fra kvinne til kvinne. Noen blir lite plaget av hetetoktene, mens for andre går det utover livskvaliteten.

Hva er en hetetokt?

Hetetokter er når du plutselig opplever å bli raskt varm og klam, uten at du trenger å ha trent eller vært i aktivitet. Varmen blusser opp på sekunder og sprer seg i kroppen — gjerne mest intenst i ansiktet, nakken og brystet. Heten blir gjerne etterfulgt av svette, og ofte også frysninger eller en følelse av kulde.

Toktene kan dukke opp når som helst, for mange mens de sover — som gjør at søvnen blir forstyrret. Flere opplever såpass intens nattesvette at de må stå opp og skifte på sengen.

Hva er årsaken til at vi får hetetokter?

Når vi er i overgangsalderen faller produksjonen av østrogen. Det synkende østrogennivået i blodet påvirker senteret i hjernen som styrer temperaturen, og gjør at kroppen ikke reguleres like stabilt som normalt, skriver Norsk helseinformatikk.

Hvor lenge varer hetetokter?

Det er veldig individuelt hvor lenge man plages av hetetokter. For noen er det bare en kort periode, for andre kan hetetoktene vare i mer enn 10 år. Det vanligste er at hetetoktene blir mildere og mildere, og at de forsvinner noen år etter overgangsalderen.

Hvorfor er noen mer plaget enn andre?

Slet moren din med kraftige hetetokter, er det sannsynlig at du også vil oppleve dette. Overvekt, lite fysisk aktivitet og røyking ser også ut til å være faktorer som forverrer hetetoktene.

kvinne hetetokt lyst hår, overgangsalder
HETT OG SVETT: Hvor plaget vi blir av hetetokter varierer fra kvinne til kvinne, og mye tyder på at det er genetisk.

 

5 tips til deg som sliter med hetetokter:

  • Ta styring på temperaturen! Forsøk å unngå varme områder, som å sitte i solsteken fra et vindu, på en full buss eller lignende. Åpne vinduene og luft godt ut, en vifte kan også være god å ha.
  • Forsøk å holde deg rolig, unngå stress, slapp av og sørg for å få nok søvn. Mange har glede av yoga og avspenning.
  • Begrens inntaket av sterk mat, alkohol og kaffe, og sørg for å drikke mye vann.
  • Velg klær i lette naturmaterialer, som bomull og silke, som absorberer svette bedre — uten for mye lukt. Ved å kle deg lag-på-lag, kan du lett tilpasse deg temperaturendringer.
  • Du unngår ikke hetetoktene ved å trene, men du får svettet ut — noe som gjør at hetetoktene kan oppleves lettere.
KJØL DEG NED: Når kroppen har vansker med å justere temperaturen selv, kan du hjelpe til. Kaldt vann er herlig — både for ansiktet og som leskende drikke. (Bilde: Daria Shevtsova / Pexels)

 

Hvordan kan Gevita She Overgangsalder hjelpe mot hetetokter?

GEVITA SHE Overgangsalder er et naturlig kosttilskudd med ekstrakt fra rødkløver. Rødkløver inneholder såkalt planteøstrogen, isoflavoner. Forskning har vist at rødkløverekstrakt kan begrense og mildne hetetokter.