Dame med søvnproblemer

Søvnproblemer i overgangsalderen

Livskvaliteten utfordres av store endringer og plager i overgangsalderen. Heldigvis er det én viktig faktor du være med å påvirke positivt, nemlig søvnen.

Menstruasjonen opphører, vi opplever svettetokter, tørre slimhinner og urinveisplager. Dette er overgangsalderen. Og en annen plage som gjerne følger med er søvnproblemer. Å slite med søvnen har stor innvirkning på livskvalitet og mental helse. Det gjør at vi føler oss slitne og ikke mestrer hverdagen like godt som vi pleier. Kanskje opplever vi også at lunta blir litt kortere enn normalt, eller problemer oppleves større enn de faktisk er.

Et friskt voksent menneske trenger omtrent syv timer søvn hver dag, ifølge Norsk Helseinformatikk. Får vi til det, bruker vi cirka en tredjedel av livet på å sove, tenk på det! Det sier noe om hvor viktig søvn er for oss mennesker. Når vi sover skjer det en viktig opprydning i hjernen, som gjør oss klare til å ta fatt på en ny dag. Derfor er det så viktig å ta søvn på alvor, og særlig i overgangsalderen — der vi har mer enn nok å bale med.

Les også: Med melatonin og humle bidrar GEVITA SHE God natt til bedre søvn

Bekymringer stjeler nattesøvn

Overgangsalderen er en naturlig del av livet og kan oppleves ulikt fra kvinne til kvinne. I Norge kommer kvinner i overgangsalderen i snitt når de er 53 år. I denne livsfasen skjer det ofte store omveltninger.

Les også: Alt du lurer på om overgangsalderen

Du står gjerne midt i livet, og kan føle at du blir dratt i alle retninger. Gjerne både av voksne barn som nettopp har flyttet hjemmefra, og av egne foreldre som kanskje begynner å slite med helsen. Samtidig lever du et aktivt liv, med full fart både på jobb og sosialt. Og på dette tidspunktet endrer kroppen seg. Vi kommer i overgangsalderen, og må ta inn over oss alt det bringer med seg av refleksjoner rundt egen selvfølelse og kvinnelighet.

Dét kan være både trist og rart, og i beste fall tankevekkende. Med alt dette kan det fort bli mye grubling, bekymringer og høye skuldre, og da er det jo ikke rart at nattesøvnen får lide.

Dyne i en seng

Ulike utfordringer med søvn

Det kan være vanskelig å «skru av hjernen» på kvelden. Er du en nattfilosof og kjenner at det plager deg, kan det være lurt å sette av tid til grublingen andre tider av døgnet. Én halv time kan være nok, og for mange er det også nyttig å skrive det ned. Ut av hodet og ned på papiret.

Hvis du på kvelden kjenner at grublingen kommer, kan du tenke at «dette legger jeg til side nå, og tenker mer på i morgen klokken tre». Om du har jobbet deg gjennom de negative tankene og bekymringene tidligere på dagen, vil det også være lettere ikke å ta dem med seg til sengs.

Les også: Dette kan du selv gjøre for å få en bedre natts søvn

Hvorfor nattesøvnen plutselig blir dårligere og på hvilken måte vi plages, kan være veldig forskjellig. Mens noen kan få problemer med å sovne når de entrer overgangsalderen, kan andre oppleve å våkne hyppig om natten på grunn av for eksempel hetetokter. Andre igjen begynner å våkne tidligere enn normalt.

Kosttilskudd med melatonin for bedre nattesøvn

Daglig mosjon, fast leggetid og å ikke spise større måltider før du legger deg, spiller positivt inn for søvnen. Det finnes også naturlige ingredienser som bidrar til å sove bedre. Humle gjør det lettere å slappe godt av, og bidrar til ro for en god natts søvn. Og melatonin er hormonet i kroppen som får deg til å falle i søvn, som enkelt kan tilføres gjennom kosttilskudd.

Les også: Søvnhormonet melatonin gjør det enklere å sovne

GEVITA SHE God natt er unik ved at den inneholder både humle og melatonin. Det holder å ta én tablett ved leggetid. GEVITA SHE God natt fås reseptfritt, og møter de strenge kravene som stilles til kosttilskudd som selges kun på apotek.

Les også: Prøv kosttilskudd for bedre nattesøvn — les mer om GEVITA SHE God natt