kvinne hetetokt lyst hår, overgangsalder

Vanlige tegn og symptomer på overgangsalderen

Lurer du på om du er i overgangsalderen? Test deg selv mot de mest typiske plagene, for å se om det kan være nettopp det.

Når legen skal vurdere om plagene skyldes overgangsalderen, trenger de sjelden å ta prøver. Normalt vil de ulike symptomene satt opp mot kvinnens alder være nok til å slå det fast med rimelig sikkerhet.

Er du mellom 45 og 55 år og kan huke av på å ha kjent flere av plagene nedenfor på kroppen — da er det trolig nettopp overgangsalderen du er på vei inn i.

Husk likevel alltid at det er viktig å oppsøke lege om man opplever plager, særlig blødninger, og kjenner at det går utover hverdagen og livet ditt. Er du i tvil kan legen også ta en blodprøve som måler hormonnivået, for å være helt sikker på at det ikke er noe annet som forårsaker plagene.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om overgangsalderen 

34 tegn på overgangsalder

Det er mange små tegn du kan kjenne på kroppen, som er indikasjoner på at du nærmer deg eller er i overgangsalderen. Flere blogger og utenlandske helsesider skriver om hele 34 symptomer. På listene står alt fra hårtap til kløe og såre bryster, og tar for seg alt fra vanlige til langt mer uvanlige plager kvinner i overgangsalderen opplever.

For ikke å skape unødvendig usikkerhet og bekymring, tar vi kun for oss de mest typiske plagene — som også er godt dokumentert som tegn på overgangsalder.

Felles for symptomene er at de kan dukke opp plutselig. Hvor lang perioden med overgangsalder er varierer i stor grad, og kan være alt fra noen måneder opptil 10 år. Normalt avtar plagene gradvis.

LES OGSÅ: Anne Berits historie: — Skjønte ikke at det var overgangsalderen

De vanligste symptomene på overgangsalder 

Uregelmessige blødninger

Det aller første tegnet på at du er i overgangsalderen, er gjerne at menstruasjonen endrer seg. Hos noen kan den blir kraftigere, mens andre opplever mindre blødninger enn vanlig. Blødningene blir gjerne også mer uregelmessige.

Dette kommer av at hormonene som styrer syklusen er synkende, og dermed ikke like rytmisk og presis som normalt. Den ustabile syklusen kan pågå i opptil flere år, mens den sakte avtar, før menstruasjonen opphører helt og du er i overgangsalderen. 

Hetetokter og nattesvette

Dette er blant de vanligste symptomene, og ifølge Norsk helseinformatikk opplever så mange som 80 % av alle kvinner perioder med hetetokter og svette i overgangsalderen. Hvor plagsomt det oppleves og hvor ofte det skjer varierer i stor grad fra kvinne til kvinne.

Hetetoktene kan komme når som helst, og kan like gjerne skje mens du sitter stille som når du er i aktivitet. Mange opplever også svettetokter på nattestid, som kan ødelegge søvnen, og være såpass voldsomt at man står opp for å skifte undertøy eller sengeklær.

LES OGSÅ: Slik takler du hetetokter

søvnløs med nattesvette i seng, hetetokter, overgangsalder
SØVNFORSTYRRELSER: Nattesvette er et problem for mange kvinner i overgangsalderen, og fører ofte til urolig nattesøvn.

Tørr skjede

En av funksjonene til østrogen er å kontrollere slimhinnene, slik at de tykner og egget kan feste seg — for at du skal kunne bli gravid. Når østrogenet opphører, påvirkes slimhinnene i både urinrøret og skjeden. Slimhinnen blir tynnere og oppleves tørrere, og dette vedvarer gjerne i noen år etter overgangsalderen.

Som et resultat kan du oppleve svie når du tisser, og det kan være lettere å få urinveisplager I forbindelse med samleie er det vanlig å kjenne seg sår og tørr. Små blødninger kan også forekomme etter at du har hatt sex.

Humørsvingninger og ubalanse

Overgangsalderen påvirker oss ikke bare fysisk, men psykisk. Mange kjenner på at de er irritable, har vansker med å konsentrere seg, føler seg glemske eller surrete, og har vanskelig for å finne glede i hverdagen.

Husk at det er minst like viktig å oppsøke hjelp for de psykiske belastningene, dersom det går utover livskvaliteten din.

Håravfall

Ikke alle vet at også kvinner kan oppleve hårtap når de blir eldre. Når østrogennivået i kroppen faller i overgangsalderen, blir det overvekt av de «mannlige» hormonene i kroppen. Det kan bidra til noe hårtap, at håret kjennes tynnere og kanskje også endrer seg litt. Det kan samtidig føre med seg økt hårvekst andre steder på kroppen.

Flisete negler

Kjennes neglene sprø? Østrogenet er viktig for cellefornyelsen, og når nivåene synker går prosessen saktere og kroppen bruker lenger tid på å «reparere» seg selv. Neglene er et område der dette kommer godt til syne. De kan ha lettere for å flise seg og ikke minst brekke.