rødkløver, overgangsalder

Alt du lurer på om overgangsalderen

Når kommer den, hvordan kjennes det og hvor lenge varer det? Vi har samlet det du trenger å vite om overgangsalderen.

Alle kvinner kommer i overgangsalderen, likevel er det noe vi prater fryktelig lite om. Det eneste vi husker, er kanskje at vår egen mor viftet med en avis foran ansiktet når svetteperlene piplet frem i pannen. Men overgangsalder er mye mer enn bare uanmeldte hetetokter.

Ved å være åpne med hverandre og snakke mer om hva kroppen går gjennom vil vi ta brodden av det følelsesmessige aspektet ved overgangsalderen. Å bli mer opplyst om denne perioden som alle kvinner skal gjennom er viktig, og vil gi oss bedre forståelse når vi møter plagene som følger med.

Hva er egentlig overgangsalderen?

Overgangsalderen, også kalt klimakteriet og menopause, er prosessen kroppen går gjennom når eggstokkene slutter å fungere. Det er en naturlig fase alle kvinner skal gjennom, og er på ingen måte en sykdom. Menstruasjonen opphører, og dermed også hormonproduksjonen som følger med den. Det er særlig tapet av hormonet østrogen, som gjør at vi får plager i forbindelse med overgangsalder.

Hva er østrogen?

Østrogen er et av hormonene som skilles ut i eggstokkene, og som har en viktig funksjon for å kunne bli gravid. Når vi har menstruasjon begynner kroppen å produsere østrogen, og nivået øker frem til eggløsning, før det igjen avtar. Slik svinger hormonene gjennom den delen av livet der vi er fruktbare.

Når kommer overgangsalderen?

Når vi ikke har flere egg i eggstokkene får vi vår siste menstruasjon. Da opphører produksjonen av østrogen i eggstokkene og vi kommer i overgangsalderen. Dette skjer normalt hos kvinner når de er mellom 45 og 55 år. I Norge er gjennomsnittsalderen 53 år, skriver Norsk helseinformatikk. Noen kan komme i tidlig overgangsalder, prematur menopause, allerede før de når 40 år. Det kan skyldes enkelte sykdommer og bruk av medisiner eller genetiske årsaker.

Hva er typiske symptomer på overgangsalder?

Mens noen kvinner har lite plager i overgangsalderen, er det en krevende fase for andre. De første tegnene på overgangsalderen kan vise seg opptil 10 år før. Det skyldes at kroppens produksjon av hormoner gradvis synker når du nærmer deg overgangsalder, og det er mangelen på hormonene som forårsaker plagene.

Uregelmessig menstruasjon er gjerne det første symptomet på overgangsalder. Sammen med blødningsforstyrrelsene er svette og hetetokter både på dag- og nattestid, dårlig søvn og urinveisplager blant de vanligste plagene.

LES OGSÅ: De ulike symptomene på overgangsalderen

Hva slags behandling kan hjelpe ved overgangsalder?

Hvis man er veldig plaget, kan noen få anbefalt hormonbehandling. Siden årsaken til plagene er lave nivåer av hormoner, kan det hjelpe å tilføre disse.

Rødkløver inneholder såkalt planteøstrogen, isoflavoner. Dansk forskning har vist at ekstrakt fra rødkløver kan ha svært positiv effekt for kvinner i overgangsalder.

Noen av symptomene kan også behandles helt spesifikt. For eksempel vil sink og selen bidra til å vedlikeholde sterke neglene, mens biotin vil bidra til å opprettholde normale slimhinner.

Kosttilskuddsserien GEVITA SHE er spesielt tilpasset kvinner i overgangsalder, les mer om produktene her:

nakken til en kvinne i overgangsalder, hetetokter
VET FOR LITE: Hetetokter og svetten som pipler kjenner vi gjerne til, men utover det vet vi kvinner gjerne lite om overgangsalderen.

På hvilken måte påvirkes vi psykisk av overgangsalderen?

Endringene i hormonene påvirker humøret vårt, og det er vanlig å føle seg litt utenfor i en periode. Du kan kjenne deg irritabel, glemsk, surrete eller ha vansker med å finne glede i hverdagen.

At overgangsalderen ofte sammenfaller med store endringer i livet, som tap av foreldre eller barn som flytter ut, gjør dette til en tøff tid for mange. Å minne seg selv på at overgangsalderen kan være med å forsterke de vonde følelsene kan være en trøst. Snakk med legen din eller en psykolog om det går utover livskvaliteten din.

Hvor lenge varer overgangsalderen?

Overgangsalderen varer normalt fra ett til to år. Det er stor variasjon. For noen kan det være så kortvarig som noen måneder, mens andre har plager i opptil 10 år.

Bør jeg oppsøke legen når jeg mistenker å være i overgangsalderen?

Ofte vil det være naturlig å oppsøke legen i forbindelse med et av symptomene, uten at du helt vet om det er overgangsalderen de skyldes. Normalt er det nok for legen å høre hvilke tegn du opplever og se det i forbindelse med alderen din, for å kunne komme frem til at det handler om overgangsalderen. Hvis det er usikkerhet, kan det slås fast med en blodprøve som måler hormoninnholdet i blodet.

Overgangsalderen er ikke en sykdom og trenger ikke å behandles, men er alltid lurt å oppsøke lege om du opplever plager. Da kan du forsikre deg om at det ikke er andre årsaker til symptomene, og du kan få råd og støtte dersom plagene er store.