Dame som sover godt

Alt du trenger å vite om melatonin

Melatonin er kjent som søvnhormonet, og kan bidra til raskere innsovning. Her finner du alt du trenger å vite om melatonin.

Mange som sliter med å sove snakker varmt om melatonin, og det er ikke uten grunn. Melatonin blir gjerne kalt søvnhormonet, fordi det nettopp er avgjørende for å falle i søvn. Vi har samlet alt du trenger å vite om melatonin.

Hva er egentlig melatonin?

Melatonin er et hormon som dannes i hjernen og i netthinnen i øyet når det blir mørkt. Økt produksjon av melatonin fremkaller økt søvnbehov. Kroppens produksjon av melatonin hemmes kraftig av lys, og derfor kalles ikke bare melatonin søvnhormonet — men gjerne også mørkehormonet. Melatonin har trolig flere funksjoner, men er mest kjent for å regulere døgnrytmen.

Les også: Prøv kosttilskudd med melatonin mot søvnvansker — les mer om GEVITA SHE God natt

Hva kan melatonin brukes til?

Melatonin bidrar til å redusere innsovningstiden. Denne gunstige virkningen kan man få ved å ta 1 mg melatonin ved leggetid. GEVITA SHE God natt kan brukes av voksne som strever med å falle i søvn om kvelden. Melatonin bidrar også effekt om man sliter med jetlag, og denne virkningen får du ved å ta melatonin ved leggetid den første reisedagen, og så i noen dager etter at du er ankommet reisemålet.

Hvor raskt virker melatonin?

Melatonin virker raskt, og har best effekt mellom 30 minutter og to timer etter at tabletten er tatt. Dette kan variere fra person til person. Du trenger bare ta en tablett, og den bør tas ved leggetid.

Les også: Dette kan du selv gjøre for å få en bedre natts søvn 

Er melatonin reseptlagt?

Tidligere måtte du ha resept for å kjøpe melatonin, men i 2020 ble tabletter med opptil 1 mg melatonin godkjent for reseptfritt salg. GEVITA SHE God natt fås reseptfritt på apotek.

Hvem kan bruke melatonin?

GEVITA SHE God natt passer for både unge voksne og eldre som sliter med innsovning eller dårlig søvn. Du skal være over 18 år, og det er heller ikke anbefalt for ammende eller gravide. Siden GEVITA SHE God natt også inneholder humle, bidrar det ikke bare til å sovne raskere, men også til å finne roen for en god natts søvn uten oppvåkninger.

Les også: Kjøp GEVITA SHE God natt på ditt nærmeste apotek